niedziela, grudnia 8

świąteczne i pół-świąteczne przepisy!

i'm huuuuuuuuuuuuuungry!


tak jak obiecywałam - dodaję COŚ.
coś odnoszące się w pewnym stopniu do świąt. a może nie?
w każdym bądź razie będą to przepisy. na rzeczy słodkie przeważnie.
swoją drogą nabyłam ostatnio książkę Pascal'a i Okrasy. niesamowita. na pewno nie raz z niej skorzystam.
wracając do tematu... jedzenie. znalazłam parę przepisów którymi chcę się z wami podzielić.
więc co? zaczynajmy :)


Ciasteczka! 

Co najlepsze - naprawdę trudno zepsuć te ciastka.
Składniki (na 34 ciastka):

*2 szklanki mąki

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła

*1 szklanka brązowego cukru

*1/2 szklanki białego cukru

*1 jajko + 1 białko jajka

*1/2 łyżeczki soli

*ok. 1 szklanka m&m`s 

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170°C.
Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując (autorka przepisu poleca mieszać składniki rękoma). Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.
UWAGA: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy.


Czarno - biały sernik z Oreo!
Na małą tortownicę o średnicy 18 cm:

*500g mielonego twarogu na serniki, 
*250g mascarpone, 
*150g słodzonego mleka skondensowanego, 
*2 łyżki cukru pudru, 
*1 opakowanie cukru wanilinowego, 
*2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
*3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka), 
*2-3 łyżki stopionego masła, 
*ok. 150g ciasteczek Oreo

dodatkowo do dekoracji:
ok. 100g ciasteczek Oreo,
bita śmietana

Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tak, aby wystawała POZA tortownicę). Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. 
Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię. 
Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu. 
Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc). 
Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.

Mleczny likier toffi!

*1/2 l czystej wódki (wedle gustu :D)
*2 puszki mleka kondensowanego SŁODZONEGO (nie radzę kupować masy krówkowej).

Jeśli kupiliście mleko kondensowane ugotowane, większość pracy macie za sobą. Jeśli nie, mleko trzeba w puszkach ugotować: wkładamy puszki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 2 godziny, a następnie mocno wystudzamy - czekamy kilka godzin. Jeśli tego nie zrobicie, ciśnienie nagromadzone w puszce podczas gotowania, rozsadzi ją przy otwieraniu i czeka Was sprzątanie całej kuchni... Radzę poczekać ;)

Ugotowane i ostudzone mleko przekładamy do miski - zobaczycie, że zrobiła się masa przypominająca toffi. Zalewamy wódką i miksujemy, aż powstanie jednolity "likier". Przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce.

Taki likier dobry jest już na następny dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Można go trzymać w chłodzie przez okres 3 miesięcy. Jeśli jest za gęsty lub wydaje się Wam za mocny, można dodać do niego... mleko! (Zwykłe, niegotowane, z kartonika. Ale dopiero przed wypiciem, do kieliszka!)
~~z bloga mniamniam.blox.pl~~

Rafaello bez pieczenia!

Składniki:
*2-3 duże opakowania herbatników 
(ilość zależna od rozmiaru blachy)
*2,5 szklanki mleka
*3 żółtka
*2 łyżki mąki pszennej
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*0,5 szklanki cukru
*1 paczka cukru wanilinowego
*pół tabliczki białej czekolady (50 g)
*250 g margaryny o temp. pokojowej
*¼ szklanki malibu 
(można użyć też biały rum, likier jajeczny lub advokat)
*50 g wiórków kokosowych oraz 50 g płatków migdałowych
*1 łyżka masła

Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania budyniu. Do rondla wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, siekamy nożem czekoladę na drobne wiórki. W małym naczyniu miksujemy lub roztrzepujemy: żółtka, obie mąki i pół szklanki mleka – tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli miksturę, cały czas intensywnie mieszając mleko. Całość zacznie gęstnieć – mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu i zestawiamy z ognia. Wsypujemy do gorącego budyniu posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż rozpuści się. Wierzch budyniu nakrywamy folią (aby nie stworzył się kożuch) i odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce. W czasie gdy stygnie, wyjmijmy z lodówki margarynę, aby nabrała temperatury pokojowej. 
Możemy też przygotować posypkę:
Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, a następnie wsypujemy migdały oraz wiórki. Prażymy je, cały czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru, uważając, aby się nie przypaliły. Odstawiamy z ognia. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy dokładnie margarynę. Następnie dokładamy po łyżce budyniu, cały czas miksując. Na końcu wlewamy cienką strużką alkohol, nie przerywając miksowania. Na prostokątnej lub kwadratowej blasze rozkładamy herbatniki tak, aby zajęły całe dno (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy je cienką warstwą masy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Czynność powtarzamy, aż powstanie 4-5 warstw herbatników. Na wierzchu powinna znaleźć się masa. Posypujemy ją uprażonymi wiórkami i migdałami. Wstawiamy na noc do lodówki (lub dłużej, najlepsze jest po 24 godzinach).
~~pozezja-smaku.pl~~

Składniki na deser tiramisu (2 porcje):

składniki:
*kilka podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers
*filiżanka mocnego naparu kawy
*250g serka Mascarpone
*4 łyżki cukru pudru
*2 łyżki kakao

Biszkopty (połam jeśli to konieczne) zanurz na kilka sekund w kawie. Jedną warstwę biszkoptów ułóż na dnie naczynia, w którym podasz tiramisu. Przykryj je warstwą sera wymieszanego z cukrem. Teraz ułóż drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i znowu przykryj je warstwą serka. Całość obsyp kakao i już.
 Sugestie: polecam go przez kilka godzin schłodzić, ponieważ wtedy smakuje najlepiej.

Świetny przepis na poprawę humoru - NUTELLA ICEPPUCCINO !

Składniki:

*3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
*150 ml wody
*150 ml mleka
*2 gałki lodów waniliowych lub orzechowych
*4 łyżki nutelli
*bita śmietana do dekoracji (może być light)

Przepis:
Kawę rozpuść w wodzie. Do małego garnuszka włóż Nutellę, dolej mleka i podgrzewając na małym ogniu bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie ostudź. Za pomocą miksera wymieszaj kawę z wystudzonym mlekiem nutellowym. Dodaj do tego lody. Przelej do szklanki i udekoruj śmietaną. Podawaj z długą łyżką deserową.

ROLADKI Z TORTILLI:

składniki:
*5 tortilli
*5 plastrów dużej szynki (np. gotowanej)
*1/2 szklanki tartego sera ementaler
*1/2 szklanki żółtej mozzarelli
*1/2 szklanki jogurtu naturalnego
*1 łyżka musztardy francuskiej
*1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
*sól

przepis:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Jogurt mieszamy z musztardami, przyprawiamy solą do smaku. Oba sery mieszamy razem.

Każdy płat tortilli smarujemy cienką warstwą sosu. Na wierzchu układamy plaster szynki i całość posypujemy serami. Tortillę rolujemy (warto przed zawinięciem schować brzegi tortilli do środka – jak w krokietach) i układamy na blasze (łączeniem do dołu, by tortilla nie rozwijała się w trakcie pieczenia).

Wkładamy do piekarnika na około 5-10 minut. Wyjmujemy, gdy tortilla zacznie się rumienić, a ser w środku będzie się topić. Roladki kroimy na kawałki, w każdy kawałek wbijamy wykałaczkę. Podajemy z pozostałym sosem jogurtowo-musztardowym, jako dip.




tak, tak... są to niesamowite bomby kaloryczne, ale who cares! :D
mam nadzieję, że przepisy się przydadzą :)


*domi*

2 komentarze: